Hallo, ik ben Els

Geboren op 10 maart 1960 te Hasselt
Na mijn opleiding aan de hogere kunstacademie in Leuven ben ik steeds actief gebleven in de kunst en rond 2003 kwam ik voor het eerst – via een basiscursus in het cultureel centrum in Leopoldsburg – in aanraking met het vilten.

Vrij snel had ik de basistechnieken onder de knie en werden de eerste vilten sjaals gemaakt. In de loop van de volgende jaren werd duchtig geëxperimenteerd met de diverse vilttechnieken en werden ook andere ideeën uitgewerkt zoals hoeden, handtassen, juwelen en kunstobjecten. In die periode, we zijn dan 2005, heb ik dan ook de stap gezet om met mijn viltcreaties naar buiten te komen. De eerste keer in eigen dorp, op een kunstmarktje in het Molenhuis in Eksel.

Ondertussen zijn we al heel wat kunstmarkten en tentoonstellingen verder. Vaste waarden zijn onder andere de jaarlijkse kunstmarkt in Ootmarsum (NL) en Handgemarkt in Genk (B). Wat tentoonstellingen betreft zijn de “Internationale textielkunstbiënale” in Haacht 2017, de “Korea Bojagi Forum 2018” in Seoul, Zuid Korea en “Zomer vol kunst” in Nieuwpoort in 2019, vermeldenswaard. Sedert midden 2018 vind je mijn sjaals ook bij juwelenontwerpster Sofie Vanoosthuyse op de Vismarkt in Leuven.

De laatste twee, drie jaar heb ik me toegelegd op het nunovilten. Nuno felting is een stof verwerkende techniek, ontwikkeld door Polly Stirling, een vezelkunstenares uit New South Wales, Australië, rond 1992. De naam is afgeleid van het Japanse woord nuno, wat betekent “stof”. De techniek bindt losse vezels, meestal wol, in een pure stof zoals zijdegaas, waardoor een lichtgewicht vilt wordt gecreëerd. Ik werk hiervoor met fijne merinowol en chiffonzijde om mijn sjaals te maken. Afhankelijk van de inspiratie worden ook nog andere materialen verwerkt (zijdedraad, kant, allerlei vezels, ander wol soorten zoals mohair, wensleydale, … )

Gestart wordt steeds met witte wol en witte zijde. Kleuren doe ik zelf. Soms verwerk ik de wol tot een dunne voorvilt waaruit vormen worden gesneden die dan in de zijde worden gevilt. Soms wordt de wol rechtstreeks op de zijde gelegd en ingevilt. Inspiratie vind ik in de kleine dingen, een toevallige kleurencombinatie in een beeld, een patroon in de natuur,…

Ik hoop dat de foto’s op deze site laten zien wat ik bedoel. Als je mijn werk met eigen ogen wilt zien, neem dan een kijkje op mijn agenda. Laat ook gerust een boodschap achter op mijn gastenboek of contacteer mij via email.