De eeuwenoude kunst van vilten

Oorsprong

Vilt is diep geworteld in de cultuur van oude nomadische stammen, waar het gebruikt werd om tenten en kledij mee te maken. De oudste archeologische vondst dateert van het Neolithisch tijdperk, rond 6500 v.Chr., in Centraal-Azië. Prachtig verfijnde, vilten wandtapijten zijn opgegraven uit een begraafplaats in het Siberisch Altai gebergte. Daar waren ze bewaard door het ijs sinds 600 v.Chr.

Materiaal

Merino wol

Elk ontwerp op deze site is gemaakt met de wol van Merino schapen. Deze wol wordt hoofdzakelijk geïmporteerd vanuit Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Merino wol is een van de fijnste en zachtste soorten schapenwol. Hierdoor wordt het vaak gebruikt door viltkunstenaars.

Chiffon zijde

Sinds de overstap naar nunovilten, is chiffon zijde het andere onmisbare materiaal in elk ontwerp. Deze techniek bindt losse vezels in een pure stof, in dit geval Merino wol in chiffon zijde.
Dit is een lichte, gebalanceerde, pure stof die lijkt op gaas. Onder een vergrootglas ziet chiffon zijde er uit als een fijnmazig net, waardoor het semitransparant is. Het wordt het meest gebruikt bovenop avondjurken om een elegante look te geven aan de jurk. Het is ook een populaire stof voor bloezen, linten, sjaals en lingerie.

Methode

  1. Plaats de strengen wol op elkaar in een dambordpatroon. Hoe meer lagen, hoe dikker het vilt zal zijn.
  2. Heet zeepwater maakt de wol glibberig en zorgt ervoor dat de kleine schubben op het stof zich openen. Deze schubben voorkomen dat de vezels terug loskomen bij het wrijven.
  3. Door met je handen over de natte wol te wrijven, geraken de vezels volledig verstrengeld. Eens afgekoeld en opgedroogd, sluiten de schubben zich weer en is de transformatie van wol naar duurzaam vilt voltooid.